Aktuellt

Postad datum:
2023-03-20

STICKAKUTEN öppnar!

Stickakuten är för dig som vill ha hjälp och råd när det gäller vanlig handstickning. Kanske har du en stickbeskrivning som du inte förstår, en detalj på ett plagg du vill ha hjälp med, eller helt enkelt vill lära dig sticka?

Det finns plats för max 10 deltagare varje tillfälle. Du anmäler dig via mail till info@uppstickaren.nu eller sms till 070-6955228. Ta med dig dina frågor, garnnystan, stickning och kom! Du betalar 300 kr/ tillfälle.

Torsdagen den 23 mars kl 18-21 är första tillfället. Sedan planeras STICKAKUTEN även torsdagarna  20/4 och 25/5. Då blir det en eftermiddagsgrupp och en kvällsgrupp ( kl 13-16 och 18-21).

Postad datum:
2023-01-17

Läsåret 2023-2024

Nu kan du anmäla dig till kurserna som startar hösten 2023!

Mer information hittar du under fliken UTBILDNING och resp kurs.

Postad datum:
2023-01-09

Ny återförsäljare av Spindrift från Jamiesons of Shetland

Nu hälsar vi Anna Stenemyr, Garn- och Hantverksgården, varmt välkommen som ny återförsäljare av garnet Spindrift!

Du hittar all information här: www.garngarden.se. Stort lycka till Anna!

Postad datum:
2022-01-05

Öppet i Stickverkstan

Behöver du garn? Kom och välj bland Wålstedts tvåändsstickningsgarner, Siessa kamgarn, Raumas Lammullgarn, Gammelserien, 3 tr Strikkegarn, böcker m.m. Postar om du inte kan komma till Bromma.

Öppet fr.o.m. 24/8, varannan torsdag, jämna veckor, kl 12-19.

Andra tider efter överenskommelse!

Postad datum:
2021-12-05

Svensk Stickklassiker 2023

Nu lanserar vi evenemanget med extra allt - vi kallar det en Svensk Stickklassiker!

En Svensk Stickklassiker kräver nog samma engagemang som en traditionell idrottslig Svensk Klassiker, men där tar likheterna slut.

Stickklassikern är en kombination av föreläsningar, online stick-evenemang, ett skicklighetsbevis, fördjupnings workshops, en bedrift man gör i grupp, en sorts ”bekräftelse” som ger dig tillfredställelse och glädje under arbetets gång. När du har klarat alla delmoment får du diplomet ”En Svensk Stickklassiker”, utfärdat av en expertgrupp. Evenemanget avslutas med en utställning och gemensam festmiddag.

En Svensk Stickklassiker pågår under ett helt år och innehåller fyra delmoment, nystickade i traditionella mönster, tekniker och material från olika delar av Sverige. Delmomenten lyfter fram lika många olika traditionella sticksätt.

Vi plockar momenten från landets alla hörn, och stickar efter föreskrivna kriterier och material. Vi utgår från traditionella folkliga plagg, där man får anpassa storleken utan att plagget förlorar sin karaktär

  • Skåne –   en Spedetröja
  • Dalarna –   ett par halvvantar i tvåändsstickning med extra allt
  • Hälsingland     – en valfri Hälsingetröja
  • Norrbotten – två par vantar i olika teknik.  

NYHETER 2023

Vi har förfinat konceptet och erbjuder nu ett paket som innehåller både deltagande i alla evenemang, och dessutom fyra hela workshopdagar. Under workshopdagarna ges möjlighet att fördjupa sig och få stöd att komma i gång med de egna projekten.

Nytt är också att det kommer att finnas möjlighet att välja, om man vill lämna in en Helklassiker (två tröjor och två vantprojekt) eller om man nöjer sig med en Halvklassiker(en tröja och ett vantprojekt). Detta bestämmer man först i samband med inlämningen av plaggen i slutet av stickklassikeråret.

Varför ska du hoppa på Stickklassikern? För att det är roligt att utmana sig själv och att göra det tillsammans med andra, för att hedra svensk sticktradition, för att visa din skicklighet och för att ta dig tid att njuta av stickning när den är som bäst. Det är en rejäl, men rolig utmaning som kräver kunnighet och uthållighet.

Vad ingår i priset?

-   Vi börjar med en uppstartsdag på Skansen i Stockholm den 25 mars 2023, inkl. ett besök i Skansens Klädkammare, mat och dryck (fika, lunch och middag), teknikövningar och kriteriegenomgång, samt material som behövs under uppstarten för att provsticka.

-       En workshop/föreläsning/online för varje moment med föreläsare och de främsta experterna inom området samt en övergripande teknikgenomgång. (preliminära datum är 25/3, 10/6 och 9/9 och 2/12)

-     Digitala stickträffar under året, tillgång till en sluten Facebook grupp för diskussioner och utbyte av erfarenheter

-       Fyra fördjupningsdagar med olika teman i Karin Kahnlunds kurslokal i Stora Mossen,Bromma. (Teman är: Uträkning av plagg, Repetition och teknikfördjupning Tvåändsstickning, Montering och dekoration Spedetröja, Anpassning av mönster och storlek Hälsingetröjor).

-       Stickklassikeråret avslutas med en utställning, en gemensam middag och diplomutdelning.

-     Du kommer att få små överraskningar under årets gång

 

Kostnad för hela paketet är 15 750 kronor inkl. moms (varav 1000 kr är en icke återbetalningsbar anmälningsavgift för att säkra din plats) Slutbetalning sker innan uppstarten.

Workshopdagarna som ingår i paketpriset är frivilliga och kan väljas bort. En bortvald Workshop minskar paketpriset med 1500 kr.

Observera att materialkostnad för plaggen tillkommer. Vi har dock förhandlat fram specialpriser för material/materialpaket hos utvalda leverantörer.

Materialkostnad för delmomenten tillkommer.

Vi har glädjande nog lyckats utöka antalet deltagarplatser och kan därför erbjuda några extra platser - först till kvarn.

Du anmäler dig genom att maila till info@uppstickaren.nu (namn, mail, telefonnummer)

Arrangeras av Karin Kahnlund/ Uppstickaren och Evelin Skeppström/Formthefuture

 

 

 

Postad datum:
2019-11-01

2 x Mästare i stickningsyrket; handstickning och maskinstickning

Den 6 november 2019 mottog jag mitt Mästarbrev i stickningsyrket, inriktning handstickning i Blå hallen i Stadshuset, Stockholm. Ett år senare mottog jag Mästarbrev i stickningsyrket, inriktning maskinstickning.

Postad datum:
2019-09-23
Länk till Hemslöjdens förlag

Nytt teknikhäfte om tvåändsstickning

Häftet släpps vid Sy- och Hantverksfestivalen i Stockholm den 25 oktober i Hemslöjdens förlags monter.

Kommer att finnas i Stickverkstan till försäljning om du inte hinner till Syfestivalen.

Postad datum:
2018-03-05

Intervju

I samband med Shetland Wool Week 2017 intervjuades jag av Andrea på Fruity Knitting. Nu kan du lyssna på intervjun på YouTube

 

och läsa på bloggen  http://fruityknitting.com/2018/02/13/twined-two-end-knitting-shepherdess/

Postad datum:
2018-01-12

Tvåändsstickning i Stickverkstan

Kurs i tvåändsstickning tisdagar, jämna veckor; kl  13-16 och 18-21.

Max 10 deltagare per grupp.

Du behöver inte anmäla dig för en hel termin, utan bokar den tisdag och den tid som passar dig. Skicka ett sms eller maila och kolla att det finns plats.

En kurs för dig som vill lära dig tekniken eller dig som vill lära dig mer! Läs mer under UTBILDNING.

Postad datum:
2018-01-12
Till iTunes och podcast

Nördic Knitting

Uppstickaren berättar om sitt liv med stickningen, tvåändsstickningens mysterium, Stickstämma 2018 och annat på gång.

Se också deras hemsida: http://nordknit.blogspot.se/