Aktuellt

Postad datum:
2024-08-30

AW på Nordiska museet 25 september

Stickat så in i Norden är temat på Nordiska museets aktivitet den 25/9.

Det blir ett samtal mellan Birger Berge(Norge) och Karin Kahnlund (Sverige) om sticktraditioner och mönsterskatter.

Postad datum:
2024-03-21

Sticka svenska vantar

Vantar är fantastiska! I den här boken får du tips på hur du ska planera dina egna vantar; du bygger upp din vante med olika delar - krage, tumkil, hand, tummar/fingrar och hoptagning. Vanten ger dig möjlighet att leka med färger, tekniker och mänga mönster. Boken innehåller också 14 färdiga beskrivningar till vantar i flera storlekar. Välkommen att köpa ditt exemplar i Stickverkstan, Stora Mossen, eller beställ så kommer din bok med posten.

Postad datum:
2023-12-21

En Svensk Stickklassiker 2024

 

En Svensk Stickklassiker 2024.

 

En SvenskStickklassiker arrangeras av Karin Kahnlund/ Uppstickaren och Evelin Skeppström/Formthefuture.

Stickklassikern är en kombination av föreläsningar, online stick-evenemang, ett skicklighetsbevis, fördjupningsworkshops, en bedrift man gör i grupp, en sorts ”bekräftelse” som ger dig tillfredställelse och glädje under arbetets gång. När du har klarat alla delmoment får du diplomet ”En Svensk Stickklassiker”, utfärdat av en expertgrupp. Evenemanget avslutas med en utställning och gemensam festmiddag.

En Svensk Stickklassiker pågår under ett helt år och innehåller fyra delmoment, nystickade i traditionella mönster, tekniker och material från olika delar av Sverige. Delmomenten lyfter fram lika många olika traditionella sticksätt.

Vi plockar moment från landets alla hörn, och stickar efter föreskrivna kriterier och material. Vi utgår från traditionella folkliga plagg, där man får anpassa storleken utan att plagget förlorar sin karaktär.

·       Skåne – en Spedetröja

·       Dalarna –ett par halvvantar i tvåändsstickning med extra allt

·       Hälsingland– en valfri Hälsingetröja

·       Norrbotten– två par vantar i olika teknik i vuxenstorlek. 

Paketet består av tvådelar:

Del 1 som erbjuder deltagandet i alla evenemang, dvs. Startdagen på Skansen inklusive studiebesök, historiska föreläsningar och teknikgenomgångar, avslutning med utställning, festmiddag och diplomutdelning.

Del 2 avser totalt fyra workshopdagar kopplade till de olika projekten. Under workshopdagarna ges möjlighet att fördjupa sig och få stöd att komma i gång med det egna arbetet. Del 2 är frivillig och det går att välja noll eller flera workshopdagar. Priset justeras därefter.

Det finnas möjlighet att välja, om man vill lämna in en Helklassiker (två tröjor och två vantprojekt) eller om man nöjer sig med en Halvklassiker (en tröja och ett vantprojekt). Detta bestämmer man först i samband med inlämningen av plaggen i slutet av stickklassikeråret.

Anmälan görs genom mejl till [email protected]. Skriv din adress, namn, telefonnummer och omdet är någon workshop du inte önskar att delta i. Möjlighet att välja datum för respektive workshop ges i samband med starten. Vet du redan nu vilka datum som passar bäst för workshopdagarna så går det bra att bestämma det redan nu. Skicka i så fall med datumen i din anmälan.

 

Vad händer sen?

När vi har mottagit din anmälan återkommer vi med uppgifter kring hur du betalar din anmälningsavgift. Betald anmälningsavgift säkrar din plats och återbetalas ej.

Senare får du en faktura för resterande kostnad för evenemanget. Den fakturan ska betalas innan starten 23 mars 2024.

Vad ingår i priset?

·       Vi börjar med en Startdag på Skansen i Stockholm den 23 mars 2024: I dagen ingår ett studiebesök, mat och dryck (fika, lunch och middag), en historisk föreläsning och uppstarten av delmoment 1, Spedetröjan, teknikövningar och kriteriegenomgång, samt material som behövs för att provsticka.

·       En startaktivitet online för varje delmoment med en historisk föreläsning av de främsta experterna inom området, samt en övergripande teknikgenomgång.

·       Digitala stickträffar under året, tillgång till en sluten Facebook grupp för diskussioner och utbyte av erfarenheter

·       Fyra fördjupningsdagar med olika teman i Karin Kahnlunds kurslokal i Stora Mossen, Bromma. (Teman är: Uträkning av plagg, Repetition och teknikfördjupning Tvåändsstickning, Montering och dekoration Spedetröja, Anpassning av mönster och storlek Hälsingetröja).

·       Stickklassikeråret avslutas med en utställning, en gemensam middag och diplomutdelning.

·       Du kommer att få små överraskningar under årets gång

Kostnad för hela paketet är 15 750 kronor inkl. moms (varav 1000 kr är en icke återbetalningsbar anmälningsavgift för att säkra din plats) Slutbetalning sker innan startdagen.

Workshopdagarna som ingår i paketpriset är frivilliga och kan väljas bort. En bortvald workshop minskar paketpriset med 1500 kr (dvs. priset kan variera mellan 9750 kronor om du avstår från alla workshopdagar och 15 750 kr om du väljer att delta i alla fyra workshopdagar). Du väljer själv.

Observera att materialkostnad för plaggen tillkommer. Vi har dock förhandlat fram specialpriser förmaterial/materialpaket hos utvalda leverantörer.

Preliminära evenemangsdagar

Evenemang

Datum

Uppstartsdag på Skansen, start Spedetröja 23 mars 2024

Start Tvåändsstickade vantar 1 juni 2024

Start Hälsingetröja 7 september 2024

Vantar från Norrbotten 7 december 2024

Avslutning med utställning, middag och  diplomutdelning 1 mars 2025

Preliminära datum för Workshopdagarna

Workshop

Valbara datum (12 platser/ tillfälle)

Uträkning av Plagg 24 mars, 25 mars och 26 mars 2024

Repetition och teknikfördjupning Tvåändsstickning 9 juni, 10 juni och 11 juni 2024

Montering och Dekoration Spedetröja 16 augusti, 17 augusti och 18 augusti 2024

Anpassning av mönster och storlek  Hälsingetröja 13 september, 14 september och 15 september 2024

 

Utöver paketet kommer vi att erbjuda en ”Support och göra klart” workshop i januari 2025 (till priset av 1500 kr/dag) för den som vill ha extra pep och stöd. Anmälan till dessa kan göras senare under året.

Extra workshop

Valbara datum (12 platser/ tillfälle)

Support och göra klart dagar 18 januari och 19 januari 2025

 

Postad datum:
2023-03-20

STICKAKUTEN öppnar!

Stickakuten är för dig som vill ha hjälp och råd när det gäller vanlig handstickning. Kanske har du en stickbeskrivning som du inte förstår, en detalj på ett plagg du vill ha hjälp med, eller helt enkelt vill lära dig sticka?

Det finns plats för max 5 deltagare varje tillfälle. Du anmäler dig via mail till [email protected] eller sms till 070-6955228. Ta med dig dina frågor, garnnystan, stickning och kom! Du betalar 350 kr/ tillfälle.

Stickakuten är öppen under hösten 2024 torsdagarna 26/9, 17/10, 21/11 och 12/12. Det finns möjlighet att delta i en eftermiddagsgrupp (kl 13-16) eller i kvällsgrupp ( kl 18-21).

Postad datum:
2023-01-17

Läsåret 2024/2025

Nu är höstterminen i gång och kurserna startar. Det finns restplatser kvar på Tvåändsstickning, grundkurs. Kurserna Stickresan 1 och 2 är fulltecknade.

Mer information hittar du under fliken UTBILDNING och resp kurs.

Postad datum:
2023-01-09

Ny återförsäljare av Spindrift från Jamiesons of Shetland

Nu hälsar vi Anna Stenemyr, Garn- och Hantverksgården, varmt välkommen som ny återförsäljare av garnet Spindrift!

Du hittar all information här: www.garngarden.se. Stort lycka till Anna!

Postad datum:
2022-01-05

Öppet i Stickverkstan

Behöver du garn? Kom och välj bland Wålstedts tvåändsstickningsgarner, Siessa kamgarn, Raumas Lammullgarn, Gammelserien, 3 tr Strikkegarn, böcker m.m. Postar om du inte kan komma till Bromma. Böcker och Mönstermappar i lager!

Öppet hösten 2024 torsdagarna  5/9, 3/10, 7/11 och 5/12 kl 12-19.

Andra tider efter överenskommelse!

Postad datum:
2019-11-01

2 x Mästare i stickningsyrket; handstickning och maskinstickning

Den 6 november 2019 mottog jag mitt Mästarbrev i stickningsyrket, inriktning handstickning i Blå hallen i Stadshuset, Stockholm. Ett år senare mottog jag Mästarbrev i stickningsyrket, inriktning maskinstickning.

Postad datum:
2018-03-05

Intervju

I samband med Shetland Wool Week 2017 intervjuades jag av Andrea på Fruity Knitting. Nu kan du lyssna på intervjun på YouTube

 

och läsa på bloggen  http://fruityknitting.com/2018/02/13/twined-two-end-knitting-shepherdess/

Postad datum:
2018-01-12

Tvåändsstickning i Stickverkstan

Kurs i tvåändsstickning tisdagar, jämna veckor; kl  13-16 och 18-21. OBS! den 17/9 inställt p.g.a. ULL och FJÄLL i Funäsdalen.

Max 10 deltagare per grupp.

Du behöver inte anmäla dig för en hel termin, utan bokar den tisdag och den tid som passar dig. Skicka ett sms eller maila och kolla att det finns plats.

En kurs för dig som vill lära dig tekniken eller dig som vill lära dig mer! Läs mer under UTBILDNING.

Postad datum:
2018-01-12
Till iTunes och podcast

Nördic Knitting

Uppstickaren berättar om sitt liv med stickningen, tvåändsstickningens mysterium, Stickstämma 2018 och annat på gång.

Se också deras hemsida: http://nordknit.blogspot.se/